Author: Azham Zanal

Ingin Gambar Dan Video Dalam Bentuk Popup? Ini Caranya.

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dalam beberapa hari lepas ada pertanyaan di Group FB KKWP tentang galery gambar yang ala – ala facebook galeri. Perkara ini memang boleh diadakan, kerana sebelum facebook gunakan, kami di komuniti wordpress dah lama gunakan fungsi ini. Ia di panggil Lightbox, dan sehingga kini terdapat puluhan plugin yang support penggunaan Lightbox ini. Tujuannya untuk membuat presentation gambar didalam blog anda jadi lebih menarik. Ia boleh dibuat untuk memaparkan Galeri Gambar ala – ala facebook. Kenapa Ala – Ala Facebook Ye? Sebab orang nampak fungsi ini pada facebook untuk pertama kali. Jadi mereka akan refer semuanya...

Read More

Apakah Maksud Page Authority (PA), Dalam SEO

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.   Page Authority atau PA secara mudahnya adalah tentang jumlah link yang terdapat didalam sesuatu laman. Namun perkara ini juga mengandungi perkaitan dengan inbound link yang ada saya sentuh didalam pos Apakah DA. Inbound link merupakan backlink yang datang dari website yang DA nya tinggi. Akan tetapi, PA dikira dari On Page Linking dan Offpage Linking. Apakah Maksudnya Ini? Onpage Linking – Jika anda masukkan banyak link didalam blogpost, PA akan naik.Ini yang paling utama. Anda mesti masukkan link reference atau ambil contoh seperti wikipedia. Jika anda lihat pada wikipedia tentang Malaysia pada gambar diatas,...

Read More

Bagaimana Dapatkan Latest Update Bagi Plugin & Theme Yang Dibeli Tanpa Bayar Extend Support

Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Hari ini saya nak kongsikan dengan anda, cara dapatkan apa – apa plugin versi terkini yang anda beli di Codecanyon. Katakan yang anda telah membeli sebuah plugin dan theme wordpress di codecanyon dan themeforest. Kedua – duanya adalah under satu syarikat iaitu Envato. Plugin ini biasanya cuma beri update selama 6 bulan. Dan lepas dari tempoh itu perlu bayar extended service supaya plugin anda kekal up to date. Untuk tujuan ini, anda perlukan sebuah plugin yang disebut Envato Market. << Klik Untuk Download. Pasangkan didalam blog wordpress anda. Kemudian lepas activate, klik pada menu Envato...

Read More

Journey Back To Basic

Web design? Well sebenarnya bukanlah sesuatu yang asing. Sebab abam dah bergelumang dengan wordpress ni mencecah 10 tahun dah pun. So kalau nak kena buat design ni mungkin juga abam dah serik. Serik dengan perangai orang yang bayar murah mengharapkan hasil mahal. Serik dengan perangan cust yang berpuluh kali revision. Waktu itu berlaku lambakan ramai orang tahu menghasilkan blog sendiri. Juga ramai yang offer service murah – murah. Bagi premium theme yang diciplak dan jual dengan harga rm400 sebuah blog. Macam mana nak cari makan derrr.. Siap bagi hosting dan nama domain pulak tu. Memang waktu tu abam sampai...

Read More

Apakah Maksud Domain Authority (DA), Dalam SEO?

Apakah Maksud DA Website Di Dalam SEO? Satu soalan pendek yang menuntut penjelasan panjang. DA adalah singkatan Domain Authority. Ia adalah satu metrik yang digunakan untuk mengukur kekuatan untuk rank bagi sesebuah nama domain. Jika pada masa dahulu, DA ini tidak digunakan secara meluas kerana adanya Google PageRank yang memberi markah kepada nama domain tersebut. Google Page Rank ini diberi oleh Google sendiri untuk mengukur kekuatan sesuatu nama domain. Lebih tinggi PR sesuatu nama domain, lebih bernilai ia dimata para pemain seo. Namun sejak beberapa tahun lepas, Google telah menghapuskan sistem page rank. Ini kerana para pemain seo biasanya...

Read More